Category: Banden & wielen

Bandenmonitor: bijna kwart automobilisten rijdt op vierseizoenenband

KwikFit heeft opnieuw onderzoek gedaan naar het wegdekaandeel van bandenmerken, onderverdeeld in de drie typen zomer-, winter, en vierseizoenenbanden. Hierbij valt op dat de vierseizoenenband zijn opmars doorzet, met name bij particuliere rijders.

KwikFit voert de bandenmonitor inmiddels al meer dan tien jaar uit, twee keer per jaar. Hierdoor zijn trends te achterhalen over de voorkeuren van particuliere en zakelijke autorijders. Bij de eerste meting in 2012 was de vierseizoenenband met nog geen 2,3% wegdekaandeel nog een uitzondering. Inmiddels zijn vierseizoenenbanden goed voor bijna een kwart (24,4%) van het wegdekaandeel, waar dit vorig jaar nog 21% was.

Bandentypen

Met name particuliere bestuurders zijn overgestapt op vierseizoenenbanden, vooral degenen die voorheen op winterbanden reden. Zakelijke bestuurders blijven echter kiezen voor zomer- en winterbanden, vanwege de grote afstanden die ze afleggen en het voordeel van banden die het beste passen bij het seizoen.

Tijdens de meetperiode in februari, midden in het wintersportseizoen, reden er in de steekproef van 2226 auto’s 544 op vierseizoenenbanden en 392 op winterbanden. Samen waren ze daarmee goed voor 42% van het totaal. Dat betekent dat in de winterperiode 58% van de automobilisten op zomerbanden bleef rijden.

Marktleiders in banden

Opvallend is dat er dit jaar door de meetploegen minder verschillende bandenmerken werden geteld. Waar een jaar terug nog 90 verschillende merken werden geteld, waren dit er dit jaar 85. Hiermee is dit de voorjaarsmeting met het minste aantal merken in zeker 10 jaar tijd.

De vijf grootste merken zijn samen goed voor 59,7% van alle banden. Daarbij staat Continental op de eerste plek met 17,9% en Michelin met 15,5% op de tweede plaats. Vredestein tekent met 13,4% voor de derde plek, gevolgd door Goodyear en Bridgestone. De top 10 wordt aangevuld door achtereenvolgens Hankook, Pirelli, Dunlop, Nokian en Landsail, en is goed voor een totaal van 75,5%. Dit betekent dat er 24,5% resteert voor de maar liefst 75 overgebleven merken. Daarmee is die achterhoede dus aardig versnipperd.

Wat hierbij opvalt, is dat niet alleen over het geheel Continental de eerste plaats pakt, maar ook specifiek voor winterbanden, waarmee het Vredestein van de troon stoot. Ondertussen heeft Nokian zijn weg teruggevonden in de top 10 ten koste van Viking. Daarnaast valt op dat Vredestein nog steeds het merk is met het hoogste wegdekaandeel voor vierseizoenenbanden, maar wel daalt van 29,4% vorig jaar naar 25,9% dit jaar. Continental ziet juist een stijging in het aandeel vierseizoenenbanden en is hiermee de nieuwe nummer 3 is geworden, nadat het vorig jaar op de vierde plek stond achter Goodyear.

Over de KwikFit Bandenmonitor

KwikFit vindt het als grootste onafhankelijke bandenverkoper belangrijk om het wegdekaandeel per type band en merk in kaart te brengen. Daarom laat KwikFit hier ieder halfjaar onafhankelijk onderzoek naar uitvoeren door JES Marketing Onderzoek. Het onderzoek voor de tweeëntwintigste KwikFit Bandenmonitor is uitgevoerd in januari en februari 2023 onder 2.226 particuliere en zakelijk gereden auto’s.    

Dit bericht delen?