Category: Banden & wielen

KwikFit Bandenmonitor: aandeel winterbanden stijgt sinds lange tijd 

KwikFit deelt de resultaten van de voorjaarseditie van de KwikFit Bandenmonitor. Dit uitgebreide halfjaarlijkse onderzoek werpt licht op opvallende trends en veranderingen in de Nederlandse bandenmarkt. Wat hierbij opvalt is dat de resultaten laten zien dat tijdens de afgelopen winter het aantal autorijders dat met winterbanden reed voor het eerst sinds lange tijd weer is gestegen. Daarnaast behoudt Continental zijn plek bovenaan de bandenmerken top 10.

Het is opvallend dat winterbanden voor het eerst in jaren aan populariteit winnen, met een stijging van 2,8%. De laatste keer dat het aandeel winterbanden steeg was vijf jaar geleden. Sindsdien is het aandeel winterbanden zo goed als gehalveerd, van 34,9% in 2019 naar 17,6 in 2023. Daarnaast lijkt de groei van het aandeel vierseizoenenbanden te stagneren. Dit aandeel nam 0,1% toe, de kleinste stijging in vijf jaar tijd. Het zorgt voor een verschuiving in wegdekaandelen van de verschillende banden.

Topmerken en trends

De KwikFit Bandenmonitor identificeerde 94 verschillende bandenmerken. De top 10, die zo’n 77% van het totaal aantal gemonteerde banden vertegenwoordigt, toont de dominantie van A-merken, met merken zoals Continental, Michelin en Vredestein die net als vorig jaar de top 3 vormen. De grootste winnaar binnen de top 10 is dit jaar Dunlop. Het merk veroverde 1,3% aandeel erbij. De grootste verliezer is Michelin dat zijn wegdekaandeel 1,9% lager zag uitkomen.

 “Het wegdekaandeel van de vierseizoenenbanden is met een aandeel van bijna 25% de afgelopen winter stabiel gebleven. Daarentegen steeg voor velen onverwacht het aandeel van de winterbanden. We zien met name dat de zakelijke rijders trouw zijn aan de winterband. Dat de zomerbanden dan ook aandeel inleveren is logisch, maar op zichzelf is dat goed nieuws. Het betekent namelijk dat de consument, zakelijk en particulier, toch meer met rijveiligheid bezig is”, aldus Arjan van der Meer, marketing directeur bij KwikFit.

www.kwik-fit.nl

Dit bericht delen?