Category: Banden & wielen

Onderzoek: slechts 8% van automobilisten kan draagvermogen band vaststellen

Uit een enquête in opdracht van Apollo Tyres is gebleken dat slechts 8% van de automobilisten in Nederland het juiste draagvermogen van een band weet te herkennen. Aan de hand van deze waarde kan worden bepaald of de band het maximale gewicht van de auto veilig aan kan. Het kiezen van een band met een te laag draagvermogen kan de prestaties, efficiëntie en veiligheid van de auto nadelig beïnvloeden.  Elektrische auto’s (EV’s) zijn doorgaans veel zwaarder dan conventionele auto’s met een verbrandingsmotor, waardoor het voor consumenten nog belangrijker is om een geschikte band te kiezen.

Uit de enquête van Apollo Tyres, waaraan 1.000 automobilisten in Nederland deelnamen, bleek dat slechts 11% van de mannen het draagvermogen op een band kon vinden, en slechts 4% van de vrouwen. Onder jongere bestuurders was de bekendheid van het draagvermogen lager dan gemiddeld. Slechts 7% van de 23- tot 34-jarigen gaf aan dat ze de betreffende markering konden identificeren, vergeleken met 13% van de 45- tot 54-jarigen.

Hogere bandenspanning EV

Uit de enquête bleek ook dat slechts 34% van de automobilisten zich ervan bewust is dat banden die op een EV zijn gemonteerd normaal gesproken tot een hogere bandenspanning moeten worden opgepompt om een veilig en efficiënt gebruik te garanderen. Dat percentage daalt tot slechts 10% onder automobilisten boven de 65 jaar en piekt op iets minder dan de helft (45%) bij 18- tot 24-jarigen. Nog belangrijker is dat onder EV-bestuurders het percentage van slechts 43% nog steeds laag is. Bandenspanningswaarden zijn specifiek voor elk voertuig en essentieel voor het handhaven van optimale grip, tractie en rolweerstand.

Yves Pouliquen, Head of Sales & Marketing bij Apollo Tyres: “Naarmate we in Europa steeds meer overgaan op elektrisch rijden, wordt het steeds belangrijker voor autofabrikanten en de bandenindustrie in bredere zin – van fabrikanten tot detailhandelaren en bandenmontagebedrijven – om consumenten te attenderen op het grote belang om het juiste draagvermogen te kiezen en de noodzaak om met de juiste bandenspanning te rijden.

“De behoefte aan informatie reikt verder dan het moment van aankoop. EV-eigenaren willen het rijbereik uiteraard maximaliseren, maar een te lage bandenspanning kan de rolweerstand aanzienlijk verhogen, wat leidt tot een slechte efficiëntie.”

Quatrac Pro EV

Apollo Tyres biedt een breed assortiment Vredestein-banden aan voor personenwagens met verbrandingsmotor en EV’s. In november 2022 introduceerde Apollo Tyres zijn eerste speciale EV-band, de Vredestein Quatrac Pro EV. De nieuwe Quatrac Pro EV is niet alleen de eerste allseason EV-band op de markt, maar ook de eerste EV-band met een HL-certificering (High Load) (255/40 R 20-variant). Dit maakt de band geschikt voor grote EV’s en SUV’s.

www.vredestein.nl/car-suv-tyres/products/

Dit bericht delen?