Category: Autonieuws

Aantal elektrische auto’s in 2,5 jaar verdrievoudigd

Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter RDC. Per 1 september stonden er voor het eerst meer dan 300.000 elektrische personenauto’s (EV’s) in Nederland geregistreerd. Ten opzichte van ruim 2,5 jaar geleden is het aantal EV’s bijna verdrievoudigd. Op 1 januari 2020 waren dit er namelijk nog geen 108.000.

Op 1 september 2022 telde het Nederlandse wagenpark bijna 9,2 miljoen personenauto’s, waarvan 79% met een benzinemotor, oftewel 7,2 miljoen stuks. Eerder dit jaar dook het aantal diesels al voor het eerst sinds begin deze eeuw onder de grens van 1 miljoen; op 1 september waren dat er iets minder dan 950.000 en ruim 10% aandeel. Het totale aantal elektrische personenauto’s bedroeg begin deze maand 303.348, terwijl dat er op 1 januari 2020 nog geen 108.000 waren. Daarnaast zijn er nu bijna 600.000 auto’s met een hybride aandrijving -al dan niet met een stekker- en dat zijn er bijna twee keer zoveel als ruim 2,5 jaar geleden.

Steeds meer merken en modellen

Er komen steeds meer nieuwe merken en elektrische modellen op de Europese markt. Dat is ook te zien in de samenstelling van het wagenpark en het gevolg van grootschalige investeringen in zero emissie personenauto’s. Deze ontwikkeling is blijvend waardoor het aanbod van modellen blijft groeien. Dat is goed nieuws voor de automobilist.

Momenteel is nog circa 20% van alle elektrische auto’s in Nederland een Tesla. 61.635 exemplaren op 1 september. Eén op de acht is een Volkswagen, iets meer dan 9& is een Hyundai en iets minder dan 8% is van Kia. Audi completeert de top-vijf met bijna 6% marktaandeel. De Tesla Model 3 is met een aandeel van 14% van alle EV’s het populairst, gevolgd door de Kia Niro met ruim 6% en de Hyundai Kona met 5,5%. De Volkswagen ID.3 is goed voor 5,3% marktaandeel en 4,3% is een Renault Zoe.

Gericht EV-beleid na 2025 nodig

De groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland in de afgelopen jaren is in belangrijke mate te danken geweest aan het stimuleringsbeleid. Deze voordelen worden elk jaar verder afgebouwd en na 2025 is er op dit moment zelfs helemaal nog niet in beleid voor EV’s voorzien. Daardoor vlakt de ingroei van EV’s volgens de verwachtingen af. Tegelijkertijd heeft het kabinet de ambitie dat in 2030 100% van de nieuwverkopen elektrisch is. Om de klimaatdoelen voor de sector mobiliteit in beeld te houden én te werken aan een gezond tweedehands aanbod van EV’s voor Nederlanders, zal er ook na 2025 nog gericht EV-beleid nodig zijn voor zowel de zakelijke als particuliere markt.

Besluitvorming hierover wordt in het voorjaar van 2023 verwacht. BOVAG en RAI Vereniging hebben samen met de ANWB, Stichting Natuur & Milieu en VNA een autobelastingenplan gemaakt dat de klimaatdoelen haalbaar én betaalbaar binnen bereik brengt. Dit is te vinden op www.toekomstautobelastingen.nl

Dit bericht delen?