Category: Werkplaats

Autocom CARS iD herkent gemanipuleerde kilometertellerstand

Automotive diagnose-specialist DiagnosES introduceert Autocom CARS iD. Het is de eerste software die analyseert of de kilometerstand van personenauto’s en bestelwagens klopt en niet gemanipuleerd is. Met CARS iD kunnen bedrijven in de autobranche zichzelf en hun klanten met een snelle scan beschermen tegen kilometertellerfraude. 

Tellerfraude is volgens Erik Streurman van DiagnosES een veel voorkomende vorm van fraude met personenauto’s en bestelwagens. “Bij tellerfraude is de kilometerteller losgekoppeld, gereset of veranderd om het weergegeven aantal kilometers te manipuleren.”

Altijd kilometerstand controleren

Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De strafmaat is € 10.000 boete en/of 1 jaar celstraf. Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Maar er zijn veel meer redenen waarom het verstandig is om de tellerstanden van voertuigen te controleren. Geknoei met de kilometerstand kan immers onder andere leiden tot onveilige verkeerssituaties als gevolg van technische mankementen.

Naast de veiligheid van de inzittenden van het voertuig en hun omgeving, kan een kilometerstand scan kostbare verborgen gebreken zichtbaar maken. Het frauderapport is om deze reden dan ook een belangrijke basis om het benodigde en juiste onderhoud aan het voertuig uit te kunnen voeren. Een auto waarvan de teller is teruggedraaid, kan onveilig zijn en is duurder in de aanschaf en het onderhoud. De Autocom CARS iD software download informatie en kilometerstanden uit voertuigsystemen zoals motormanagementsystemen, centrale regeleenheden, airbagsystemen, climate control, stuurbekrachtiging en het airbag- en antiblokkeersysteem.

De informatie wordt overzichtelijk weergegeven in een rapportage die in een oogopslag zichtbaar maakt of de kilometertellerstand overeenkomt met de onderhoudshistorie van het voertuig en reparatievoorschriften van de autofabrikant.

CARS iD in de praktijk

De laptop of PC met daarop de CARS iD software geïnstalleerd, wordt met een interface op de EOBD-stekker van het voertuig aangesloten. Met behulp van een VIN-decoder kan het chassisnummer van het voertuig gescand worden. De analyse begint door op System Scan te klikken en het voertuig en motorcode te selecteren. Nu scant CARS iD alle in het voertuig aanwezige en beschikbare systemen op foutcodes, of de VIN-nummers en systemen overeenkomen (en bij elkaar horen) en kilometerstanden. Als de scan voltooid is wordt de data naar de Autocom cloud gestuurd en start de analyse.  

Zodra de analyse voltooid is wordt er een fraudedetectie rapport geproduceerd met alle in het voertuig aanwezige systemen, mogelijk aanwezige foutcodes en VIN’s en kilometerstanden. Afwijkende informatie waaruit opgemaakt kan worden dat de tellerstand gemanipuleerd is, wordt in het rapport rood gemarkeerd.

Van de auto’s die in Nederland rondrijden waren er volgens Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) op 1 december 2017 264.220 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Dit heeft de Nederlandse consument en bedrijfsleven 396 miljoen euro gekost. DiagnosES hanteert voor CARS iD een introductieprijs van € 1.050,00 inclusief 12 maanden updates. Een jaarlicentie kost € 360,00.

www.diagnosexl.nl

Dit bericht delen?