Category: Autonieuws

HELLA LED Matrix koplampen voor nieuwe Touareg

De nieuwste Generatie Touareg in onlangs gelanceerd in China. Het bevat een van de meest indrukwekkende verlichtingssysteem van dit moment – de LED Matrix koplampen, ontwikkeld door HELLA en Volkswagen. Volkswagen biedt het innovatieve verlichtingssysteem voor de nieuwe luxe klasse SUV onder de naam “”IQ.LIGHT — LED Matrix Koplampen”.

Gerichte aansturing van maximaal 128 LED’s zorgt voor zeer precieze en optimale lichtverdeling en lichtintensiteit. In vergelijking met conventionele lichtsystemen  is veiligheid en comfort met LED Matrix lampen significant hoger, aangezien de bestuurder de wegsituatie en mogelijke obstakels in het donker veel beter en eerder kan waarnemen.

Individueel te bedienen LED’s

De LED koplampen werken met individueel te bedienen LED’s (light emitting diodes), die respectievelijk samenvallen in een matrix van lichtvlakken, in zowel de modules voor dimlicht als grootlicht. Afhankelijk van de situatie worden deze LED’s individueel bestuurd. Het dimlicht bestaat uit een matrix met in totaal 48 LED’s die op een gezamenlijke printplaat zijn geplaatst. De printplaat van het grootlicht is uitgerust met 27 LED’s. In totaal 75 LED’s vormen de adaptieve matrix verlichting. 53 extra LED’s zorgen voor verlichtingsfuncties zoals de verlichting voor het voertuig, de bochtverlichting en dagrijverlichting, de positieverlichting en richtingaanwijzers. In totaal worden 256 lichtdiodes gebruikt voor de koplamp van de nieuwe Touareg.

Voor de gerichte activering van elke LED analyseert de bijbehorende besturingseenheid de signalen van de camera aan de voorkant, alsmede de gegevens van de digitale kaart en de coördinaten van de GPS-unit. De huidige voertuigparameters, zoals de stuurhoek en snelheid, worden ook gemeten. De combinatie van al deze gegevens resulteert binnen een fractie van een seconde in de ideale LED koplampverlichting op de weg en de omgeving.

Dynamic Light Assist

In de Touareg is dit alles volledig geautomatiseerd via de geactiveerde “Dynamic Light Assist”: de LED Matrix koplampen schakelen niet alleen onafhankelijk van elkaar aan en uit, maar passen het licht ook aan de omgeving, topografie en verkeerssituatie aan. Over verschillende signalen herkent de auto of deze zich bevindt in de stad of op een landweg, op de snelweg of off-road  – en waar andere weggebruikers zich bevinden. De zeer precieze werking van de LED Matrix koplampen zorgt ervoor dat de lampen nooit verblinden. De bestuurder wordt dus altijd ondersteund met de best mogelijke verlichting zonder andere weggebruikers te storen. Het systeem voorkomt ook dat Touareg rijders zelf verblind worden bij het verlichten van verkeersborden, omdat het op camera’s gebaseerde licht ook reageert op signalen waarvoor het dan de LED’s tijdelijk zal dimmen. Zelfs reflecties veroorzaakt door beregende wegen worden opgemerkt en verminderd. Het extra verlichtingsvermogen is duidelijk merkbaar voor bestuurders.

www.hella.nl

Dit bericht delen?