Category: Autonieuws

Intelligent systeem Jaguar projecteert symbolen op de weg vóór autonome auto

Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarbij een autonome auto symbolen projecteert op de weg die aangeven of de auto gaat rijden, stopt of afslaat. Daarmee laten autonome auto’s andere weggebruikers zien wat ze gaan doen.

De technologie is ontwikkeld in het kader van onderzoek naar de mogelijkheden om het vertrouwen in de techniek van autonome auto’s bij andere verkeersdeelnemers te vergroten. In de toekomst zou het systeem ook kunnen worden gebruikt om detectie van obstakels en reisinformatie te delen met voetgangers.

Lijnen en balken
Deze projecties – getest met autonome stadsvoertuigjes, Pods genoemd, die door het Britse bedrijf Aurrigo zijn ontwikkeld – bestaan uit lijnen en balken met variabele spatiëring. De spatiëring wordt krapper naarmate de Pod afremt en de balken komen tegen elkaar als de auto tot stilstand komt. Als de Pod weer in beweging komt en versnelt, wordt de ruimte tussen de lijnen weer groter. Als de Pod een bocht gaat nemen, ‘waaieren’ de lichtbalken uit in de richting die de Pod afslaat.

Uit onderzoek blijkt dat 41% procent van de weggebruikers en voetgangers zich zorgen maakt over autonome voertuigen in het dagelijkse verkeer. Daarom hebben ingenieurs van Jaguar Land Rovers Future Mobility-divisie – in samenwerking met cognitieve psychologen – tests uitgevoerd. In een nagebouwde stedelijke verkeerssituatie in een fabriek in Coventry is het innovatieve systeem beproefd en werd de mate van vertrouwen in autonome voertuigen vastgelegd die de ‘proefpersonen’ aangaven – zowel met als zonder projecties. Het testprogramma – waarin ook ‘virtuele ogen’ op de intelligente Pods werden gemonteerd om te ervaren of met ‘oogcontact’ het vertrouwen in de technologie toenam – is uitgevoerd in het kader van Jaguar Land Rovers UK Autodrive-project dat door de Britse overheid wordt gesubsidieerd.

Dit bericht delen?