Category: Werkplaats

Oplossingen voor nieuwe EU-eisen APK

Wat is het werkelijke brandstof- en energieverbruik van het Europese wagenpark? Vanwege nieuwe Europese regelgeving moet bij elke APK-keuring het brandstof- en energieverbruik worden uitgelezen en doorgestuurd naar de RDW. AA-Equipment Support heeft twee oplossingsrichtingen voor dit nieuwe APK-onderdeel.

Vanaf 20 mei 2023 moeten alle EU-lidstaten verbruiksdata van hun nationale wagenpark gaan registreren en opsturen naar het Europees Milieuagentschap (EMA). De EU kan zo controleren of voertuigen tijdens het gebruik blijven voldoen aan het brandstof- en energieverbruik, zoals door de fabrikant opgegeven bij het verkrijgen van de Europese typegoedkeuring.

Speciale software

Vanaf 1 januari 2021 worden alle personen- en lichte bedrijfsauto’s uitgerust met een systeem dat het brandstof- en energieverbruik registreert. Dit OBFCM-systeem kan via de EOBD eenvoudig worden uitgelezen. Conform deze nieuwe wetgeving moeten APK-keurmeesters het verbruik van deze voertuigen met een verbrandingsmotor – inclusief de plug-in hybride varianten – gaan uitlezen en die gegevens doorsturen naar de RDW. APK-erkenningshouders hebben hiervoor speciale software of apparatuur nodig.

De oplossing: software-update of scantool

AA-Equipment Support heeft twee oplossingen met verschillende varianten waarmee autobedrijven goed voorbereid zijn. De eerste oplossing is een software-update voor de huidige Autocom en Launch diagnosetesters. De tweede oplossing wordt geboden door enkele handzame en slimme scantools waarmee de keurmeester snel en eenvoudig te werk kan gaan. Deze hebben ook nog eens enkele slimme extra diagnosefuncties.

Nieuwe generatie APK2 EOBD reader

AA-Equipment Support introduceert drie nieuwe scantools: twee van Launch en één van Autocom. Deze nieuwe generatie APK2 EOBD readers zijn allemaal voorzien van OBFCM uitleessoftware en automatische rapportage aan de RDW. Uiteraard kun je hiermee ook de volledige EOBD-scan uitvoeren zoals we die nu kennen binnen de APK2, waaronder de welbekende readiness test.

De directe vervanger van de welbekende APK2 EOBD reader is de Launch APK2 EOBD reader EVO. Dit is ook weer een kleine en handzame handheld scantool, maar nu uitgevoerd met een 5 inch werkplaatsbestendig touchscreen. Het biedt, naast de APK-software, ook nog eens een handige set aan service gerelateerde diagnose- en resetfuncties en communiceert middels een kabelverbinding met de auto. De grotere broer van de EVO is de Launch APK2 EOBD reader MOT. Deze communiceert door middel van Bluetooth en komt met een 10.1 inch touchscreen. Deze uitvoering is naast de APK-software voorzien van zeer uitgebreide service gerelateerde diagnose, reset- en kalibratiefuncties.

Autocom AIR

De oplossing van Autocom is de nieuwe Autocom AIR. Dit is een unieke cloud gebaseerde oplossing voor smartphone/tablet (Android) en communiceert via Bluetooth middels de bekende Autocom ICON interface). De Autocom Air is tevens uitgerust met speciale fraudecheck-software om te controleren of er geknoeid is aan het VIN of kilometerstand van het voertuig. Ideaal bij de aankoop of inruil van auto’s en als extra advies aan de klant.  

De nieuwe APK2-software is ook beschikbaar als update voor bestaande diagnose-apparatuur van deze merken.

www.aa-equipment.nl

Dit bericht delen?