Category: Banden & wielen

Driekwart automobilisten rijdt met verkeerde banden

Nog geen derde van de automobilisten laat zijn winterbanden op tijd vervangen. Zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 750 automobilisten in opdracht van Bandenthuis, het bedrijf dat thuis of op het werk banden vervangt. 

Bovendien rijdt ruim een derde van de automobilisten het hele jaar door op zomerbanden, ongeacht de buitentemperatuur. “Onverantwoord en zelfs potentieel gevaarlijk”, zegt CEO van Bandenthuis Eric Stubbé.

Hele jaar op zomerbanden

Van alle Nederlandse autorijders wisselt ongeveer 53% nooit zijn of haar banden. Dat blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Factsnapp. Van deze 53% rijdt twee derde heel het jaar door op zomerbanden, iets minder dan een derde rijdt op all season- of all weather-banden en de overige 2,3% gebruikt altijd winterbanden. Er zijn verschillen tussen de seksen als het gaat om wél wisselen en op tijd. Ruim een derde van alle mannelijke respondenten geeft aan in maart of april de winterbanden voor zomerbanden te verruilen, precies tijdens adviesmaanden volgens deskundigen. Bij de vrouwelijke automobilisten is dit slechts een kwart.

Gevaarlijk

Hoewel een kleine minderheid het hele jaar door winterbanden gebruikt, wisselt maar liefst 12% de winterbanden te laat voor zomerbanden, namelijk meestal pas in mei of later in het jaar. Ruim de helft van deze groep geeft zelfs aan dat de wissel samenhangt met een buitentemperatuur van boven de 20°C.

“We raden aan op zomerbanden over te gaan bij een temperatuur van 7°C, omdat winterbanden qua samenstelling en profiel niet zijn gemaakt voor hogere temperaturen”, zegt Stubbé. “Een dergelijke bandenwissel is geen luxe, maar eerder iets wat bij het basisonderhoud van de auto hoort. Veel mensen beseffen niet dat de wissel negeren onverantwoord is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Winterbanden slijten niet alleen sneller, ook de lengte van de remweg van winterbanden stijgt mee met de temperatuur. Zomerbanden hebben bij deze temperaturen een betere grip, een kortere remweg en ze slijten minder snel.”

Langere remweg groot risico 

De ANWB heeft het verschil tussen winter- en zomerbanden bij een remactie berekend. Volgens de vereniging staat een auto met zomerbanden binnen 12 meter stil op een droog wegdek, als het buiten 15°C is en de auto 50 kilometer per uur rijdt. Met winterbanden heeft een auto onder dezelfde omstandigheden 14 tot 15 meter nodig. Dat is tot 25% meer dan met zomerbanden. Bij een buitentemperatuur van rond de 35°C zijn de remprestaties van winterbanden zelfs zo’n 30% minder dan die van zomerbanden. Een auto zou op winterbanden 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen tijdens een Nederlandse hittegolf zoals in augustus 2020, waar dat bij zomerbanden omgerekend 14,5 meter is. Een verschil van 4,5 meter, de lengte van een SUV of ruime gezinsauto.

www.bandenthuis.nl

Dit bericht delen?