Category: Schadeherstel

Hoe defecten en poriën in de blanke lak te voorkomen

Poriën of kleine defecten in het oppervlak van de blanke lak zijn zeer vervelend. Een nieuwe Standovision-trainingsvideo laat zien waarom deze klassieke fouten zich voordoen. Zo weten professionele schadeherstellers hoe ze deze kunnen vermijden.

Standox biedt al langer gratis online trainingsvideo’s aan onder de titel Standovision op YouTube en op de Standox-website. De video’s bieden oplossingen voor veelvoorkomende technische problemen en geven professionele tips voor alledaagse uitdagingen. Schadeherstellers kunnen in de video’s zien hoe ze poriën in de blanke lak kunnen voorkomen.  

Kies de juiste kleur filler

Defecten en poriën in de blanke lak worden veroorzaakt door het overspuiten van de basislak. Rode en witte effen kleuren vereisen daarbij meer aandacht. Als schadeherstellers de juiste kleur filler kiezen, wordt het risico dat ze te veel basislak aanbrengen kleiner en bovendien besparen ze ook materiaal en kosten. Om zeker te zijn welke kleur filler ze moeten kiezen, dienen ze de Standowin iQ-kleurensoftware te raadplegen om alle relevante informatie over de kleurformule te vinden.

Uitharden op de juiste manier  

De juiste uitharding van de basislak is essentieel voor een vlekkeloze aflak. Schadeherstellers moeten daarbij de Standoblue klimaatgids in acht nemen. Daar kunnen ze alle informatie terugvinden over hoe ze de basislak kunnen aanpassen aan de huidige klimatologische omstandigheden.

Standoblue Booster voor extra veiligheid

Voor meer veiligheid bij het herstellen van effen kleuren heeft Standox een nieuw additief ontwikkeld: de Standoblue Booster MIX 100. Vooral in extreme klimatologische omstandigheden, zoals een zeer lage luchtvochtigheid of zeer droge omstandigheden, ondersteunt dit additief de optimale eigenschappen van de Standoblue Basislack en voorkomt het defecten in het oppervlak.

Spuitpistool en druk

De keuze voor de juiste nozzle en spuitdruk is zeer belangrijk. Bij een te grote nozzle wordt er meer materiaal aangebracht wat de kans op zakkers of andere defecten vergroot. Hetzelfde geldt bij de druk: materiaal dat niet fijn genoeg verneveld wordt, leidt tot hogere laagdiktes en daaruit voortvloeiende problemen. Een te hoge inlaatdruk of te fijne verneveling van het materiaal kan juist zorgen voor meer lucht op het oppervlak wat poriën veroorzaakt.

Tips voor drogen met een blaaspistool

Bij het drogen van de basislak met een blaaspistool moeten schadeherstellers de juiste druk gebruiken en voldoende afstand houden. Standox adviseert een inlaatdruk van maximaal twee bar en een minimale afstand van één meter. Deze droogmethode is niet geschikt wanneer de Standoblue Basislack aan het uitharden is.

Voor meer informatie over het voorkomen van poriën en andere trainingsvideo’s van Standovision gaat u naar www.youtube.com/standoxonline   

Dit bericht delen?