Category: Schadeherstel

Vijf stappen voor elk schadeherstelbedrijf om milieuduurzaamheid te verbeteren

Spies Hecker zet zich in om schadeherstelbedrijven te ondersteunen bij hun inspanningen om groen te denken en hun energieverbruik te verminderen. Brand Manager bij Spies Hecker voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Olaf Adamek, gaat in op het belang van duurzaamheid en geeft advies over wat schadeherstelbedrijven kunnen doen om hun milieuduurzaamheid te verbeteren.

Het milieu, een belangrijke pijler van duurzaamheid, wordt bedreigd door klimaatverandering. De toegenomen urgentie maakt dat het voor de schadeherstelsector van groot belang is om de juiste balans te vinden tussen economische groei, milieuzorg en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Autobezitters zijn zich goed bewust van hun keuzes en worden steeds scherper op de groene referenties van bedrijven. Adamek: “We zijn op een belangrijk punt beland waar bedrijven milieubewustzijn moeten meenemen in de dagelijkse beoefening van hun vak als ze winstgevend en een aantrekkelijke optie willen zijn voor de moderne, milieubewuste klant. Voor eigenaren van schadeherstelbedrijven zijn er vijf concrete manieren om groen denken vanuit een 360°-perspectief toe te passen.”

Beoordeling

De eerste stap naar milieubewustzijn is een holistische beoordeling van bestaande bedrijfsprocessen. Adamek vervolgt: “Eigenaren van schadeherstelbedrijven moeten de balans opmaken van de producten en accessoires die ze gebruiken, evenals de processen die ze volgen, van het schadeherstelwerk tot het afvoeren van gevaarlijk afval. Volgen werknemers de meest efficiënte processen en werken ze met minimale hoeveelheden materialen en middelen? Zijn ze goed opgeleid en worden ze ondersteund in het gebruik van de nieuwste energiezuinige systemen? Zijn er nieuwere en milieuvriendelijkere opties op de markt? Worden de richtlijnen voor gevaarlijk afval opgevolgd? Zodra ze een duidelijk beeld hebben van de huidige situatie, kunnen ze gaan kijken waar ruimte is voor verbetering.”

Energiezuinige producten

Door duidelijk te kiezen voor producten waarmee reparaties snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd, kan een verbeterde milieuduurzaamheid worden bereikt. Een productportfolio zoals Speed-TEC van Spies Hecker maakt reparaties sneller en energiezuiniger en levert uitstekende resultaten op. “Als een beoordeling eenmaal is uitgevoerd, kan de volgende stap in een groen-denkende aanpak iets simpels zijn zoals het kiezen van de juiste producten.”

Met de Speed-TEC-reeks van Spies Hecker kunnen procestijden worden gehalveerd en wordt extra energieverbruik tijdens het drogen geëlimineerd zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Schadeherstellers kunnen drogen bij temperaturen tot 20 °C, wat overeenkomt met een energiebesparing van 70% voor het schadeherstelbedrijf. “Lage droogtemperaturen zorgen voor een kleinere impact op het milieu dan wanneer de temperaturen boven de 65°C moeten worden gehouden. Het spreekt voor zich dat de energierekening ook een stuk lager uitvalt,” zegt Adamek.

Training

Een milieubewuste aanpak moet in het hele schadeherstelbedrijf doorgevoerd worden. Het kiezen van gebruiksvriendelijke en energiezuinige laksystemen is van grote betekenis. Net zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat schadeherstellers getraind zijn in het juiste gebruik van de producten en dat ze weten hoe ze non-paint materialen dienen te gebruiken. “De derde stap is het minimaliseren van afval. Hoe minder materiaalafval een schadeherstelbedrijf genereert, hoe beter het is voor het milieu én voor de winst. Wanneer schadeherstellers volledig zijn getraind en ter zake goed geïnformeerd zijn over een product, is de toepassing eenvoudiger en neemt de doorvoer toe. Als ze onzeker zijn over het applicatieproces kunnen ze fouten maken die leiden tot onnodige verspilling”.

Vermindering en afvoeren van afval

Het vierde aspect van milieuduurzaamheid waar de schadeherstelsector aan moet denken, is de afvoer van gevaarlijk afval dat wordt gegenereerd. Schadeherstelbedrijven moeten zich houden aan de lokale wetgeving en EU-voorschriften voor het afvoeren van de producten die ze gebruiken. Dit is niet alleen van belang voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers, maar ook voor het welzijn en de bescherming van het milieu. Adamek: “Alles dat aan lak is blootgesteld, wordt als gevaarlijk afval beschouwd, of het nu gaat om een schoonmaakdoekje of rubberen handschoenen. Verkeerd geleegde verpakkingen worden bijvoorbeeld geclassificeerd als gevaarlijk afval, terwijl volledig uitgelekte verpakkingen worden beschouwd als gecontroleerd afval. Het is van cruciaal belang dat beide uit de buurt van afvoeren en waterstromen worden gehouden en in overeenstemming met de milieuregelgeving worden afgevoerd. Onze productetiketten en veiligheidsinformatiebladen bevatten belangrijke informatie over het afvoeren.”

Spies Hecker importeur Metalak neemt het werk uit handen van autoschadeherstelbedrijven met de service afvoer van chemisch afval. Klanten betalen slechts per afgevoerde kilo chemisch afval, terwijl Metalak als Partner in Proces het transport en bijbehorende papierwerk op zich neemt.

Juiste partner kiezen

De vijfde en laatste stap in het traject van een schadeherstelbedrijf naar milieuduurzaamheid betreft externe partijen, zoals partners, leveranciers en andere verkopers.  Adamek spoort schadeherstelbedrijven aan om zich aan te sluiten bij gelijkgestemde organisaties. “Zoals het gezegde luidt, bent u maar zo goed als het bedrijf dat u onderhoudt. Het is voor schadeherstelbedrijven essentieel om zich aan te sluiten bij organisaties die hun inspanningen om groen te denken en te doen, ondersteunen en bevorderen. Tegenwoordig is geen enkel bedrijf meer te groot of te klein om de impact op het milieu in kaart te brengen.”

Door de juiste producten, de juiste mensen en de juiste processen te kiezen, kan de schadeherstelsector uiteindelijk haar steentje bijdragen om het milieu te beschermen.

www.metalak.nl

Dit bericht delen?